WAT IS NAH
Niet aangeboren hersenletsel ontstaat door een beschadiging van de hersenen gedurende de loop van iemands leven. De gevolgen zijn ingrijpend in uw leven: er kunnen gevolgen zijn voor uw relaties, gezin, werk en uw verwachtingen voor de toekomst. Alles kan in een klap in een ander daglicht komen te staan. De coaching van Breinperspectief is gericht op het bereiken van een stabiele balans in de belastbaarheid en het terugvinden van toekomstperspectief.
OORZAKEN NAH
Hersenletsel is een breed begrip. Mensen die te maken hebben met hersenletsel horen ook vaak: Post Commotioneel Syndroom (PCS), Mild Traumatisch Hersenletsel, Whiplash, Burn-out. Een juiste diagnose is belangrijk voor een vervolgtraject.
Zo kunnen deze klachten ontstaan door:
- Traumatisch letsel (ontstaan van buitenaf, bijvoorbeeld een ongeval) en
- Niet-traumatisch letsel (ontstaan in het lichaam, bijvoorbeeld een herseninfarct).
Wanneer een hersenschudding langdurig aanhoudt, langer dan drie maanden, spreekt men van PCS (Post Commotioneel Syndroom) of Licht Traumatisch Hersenletsel. Ook bij Whiplash kan er sprake zijn van hersenletselproblematiek.
Hoewel de gevolgen voor iedereen anders zijn, kunnen bijvoorbeeld de volgende problemen ontstaan: problemen met fysiek functioneren, problemen met cognitief functioneren en veranderingen in persoonlijkheid of gedrag.
Leven met hersenletsel vraagt veel energie. U zult dan ook dagelijks keuzes moeten maken. Alle activiteiten kosten immers meer tijd en moeite. Ook kunt u erg gevoelig worden voor externe prikkels, zoals bijvoorbeeld extra gevoelig zijn voor geluid, licht, drukte en beweging.
MENTALE VERMOEIDHEID ALS GEVOLG VAN NAH
Mensen met NAH kunnen sneller mentale vermoeidheid ervaren. De hersenen kunnen prikkels in de omgeving minder goed verwerken. Hierdoor kunnen symptomen van mentale vermoeidheid en overbelasting optreden. Het kost tijd en oefening om tijdig de signalen van mentale vermoeidheid en klachten van overbelasting op te merken. Vervolgens is het een intensief proces om uw dagelijks leven af te stemmen om deze nieuwe omstandigheden.
Bij overbelasting kunt u te maken krijgen met onder andere deze klachten:
- HOOFDPIJN; Neurologische hoofdpijn verschilt van “gewone” hoofdpijn
- GEÏRRITEERDHEID; De grens van overprikkeling is bereikt en resulteert in versnelde irritatie
- GEEN OVERZICHT MEER KUNNEN HOUDEN: de grens van mentale vermoeidheid is bereikt waardoor het hoofd “niet meer meewerkt”, denken en overzicht houden lukt nauwelijks
Meer uitleg over Niet Aangeboren Hersenletsel en vergelijkbare aandoeningen is te vinden op:
www. hersenletsel-uitleg.nl
www.hersenstichting.nl
www.whiplashstichting.nl
Bekijk de aflevering van Dokters van morgen over de gevolgen van hersenschudding op stichtinghersenschudding.nl
“Na mijn herseninfarct heb ik mijn leven drastisch moeten bijstellen. Het duurde lang voor ik het besefte, maar door mijn beperkingen moet ik zorgvuldig kiezen welke activiteiten ik wel of niet doe. Zo denk ik heel goed na of ik naar een verjaardagsfeestje ga als ik de dag erna moet werken. Dat is namelijk vaak teveel voor mij. Op feestjes wordt druk gepraat en draait er muziek, en dat zijn teveel prikkels voor mij waardoor ik snel vermoeid raak. Daarnaast heeft NAH gek genoeg ook mooie dingen in mijn leven gebracht. Ik waardeer de rustmomenten die ik heb veel meer en kan genieten van alle kleine dingen in mijn leven waar ik voorheen geen oog voor had.”