Niet aangeboren hersenletsel (NAH) ontstaat door een beschadiging van de hersenen gedurende de loop van iemands leven. De gevolgen van NAH zijn erg ingrijpend in uw leven: er kunnen gevolgen zijn voor uw relaties, uw gezin, uw werk en uw verwachtingen voor de toekomst. Alles kan in een klap in een ander daglicht komen te staan.

OORZAKEN NAH

Niet aangeboren hersenletsel of klachten gerelateerd aan NAH kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen deze klachten ontstaan door traumatisch letsel (ontstaan van buitenaf, bijvoorbeeld een ongeval) en niet-traumatisch letsel (ontstaan in het lichaam, bijvoorbeeld een herseninfarct). Hoewel de gevolgen voor iedereen anders zijn, kunnen bijvoorbeeld de volgende problemen ontstaan: problemen met fysiek functioneren, problemen met cognitief functioneren en veranderingen in persoonlijkheid of gedrag.

Leven met hersenletsel vraagt veel energie. U zult dan ook dagelijks keuzes moeten maken. Alle activiteiten kosten immers meer tijd en moeite.  Ook kunt u erg gevoelig worden voor externe prikkels, zoals bijvoorbeeld extra gevoelig zijn voor geluid.

MENTALE VERMOEIDHEID ALS GEVOLG VAN NAH

Mensen met NAH kunnen sneller mentale vermoeidheid ervaren. De hersenen kunnen prikkels in de omgeving minder goed verwerken. Hierdoor kunnen symptomen van mentale vermoeidheid optreden als het meer moeite hebben met het volhouden van uw aandacht of concentratie. Als u niet op tijd uitrust wanneer u deze symptomen van mentale vermoeidheid opmerkt, kunt u uw grens van vermoeidheid overschrijden, waardoor de volgende signalen optreden:

  • hoofdpijn;
  • geïrriteerdheid;
  • geen overzicht meer kunnen houden.

Hersenletsel is een breed begrip. Mensen die te maken hebben met hersenletsel horen ook vaak: Mild Traumatisch Hersenletsel, Whiplash, Burnout. Een juiste diagnose is belangrijk voor een vervolgtraject. Meer uitleg over Niet Aangeboren Hersenletsel en vergelijkbare aandoeningen is te vinden op:

www. hersenletsel-uitleg.nl 
www.hersenstichting.nl
www.whiplashstichting.nl

Bekijk de aflevering van Dokters van morgen over de gevolgen van hersenschudding op stichtinghersenschudding.nl

“Na mijn herseninfarct heb ik mijn leven drastisch moeten bijstellen. Het duurde lang voor ik het besefte, maar door mijn beperkingen moet ik zorgvuldig kiezen welke activiteiten ik wel of niet doe. Zo denk ik heel goed na of ik naar een verjaardagsfeestje ga als ik de dag erna moet werken. Dat is namelijk vaak teveel voor mij. Op feestjes wordt druk gepraat en draait er muziek, en dat zijn teveel prikkels voor mij waardoor ik snel vermoeid raak. Daarnaast heeft NAH gek genoeg ook mooie dingen in mijn leven gebracht. Ik waardeer de rustmomenten die ik heb veel meer en kan genieten van alle kleine dingen in mijn leven waar ik voorheen geen oog voor had.”