header

Is netwerken het nieuwe solliciteren?

Nog niet iedereen zal aan het idee gewend zijn: ben je op zoek naar een nieuwe job of een werkervaringsplaats? Ga netwerken! Wat Breinperspectief betreft is relatiemanagement tegenwoordig een betere manier van solliciteren dan het schrijven van een sollicitatiebrief. Elkaar ontmoeten en met een kop koffie erbij écht kennismaken, maakt een veel betere indruk – voor beide partijen – dan een kennismaking op papier of op de mail. Netwerken is niet alleen voor ondernemers, maar dus ook voor werknemers. Oók als je geen buitendienstfunctie hebt.

Belangrijk onderdeel van het netwerken is het ‘warm houden’ van je contacten. Wie ken je in je omgeving en hoe maak je kenbaar aan je omgeving dat je op zoek bent naar werk? Maak afspraken en leg de verbinding. Neem er de tijd voor, zo leer je elkaar snel beter kennen en kun je als werkzoekende met NAH uitleggen hoe jouw situatie eruitziet en waar je naar op zoek bent.

Bij Breinperspectief leren we cliënten om te netwerken. Dé manier om te netwerken bestaat niet, maar voor en met elke cliënt gaan we op zoek naar een manier die bij hem of haar past. Binnenkort, als de Corona-maatregelen het weer toestaan, staat er een netwerkworkshop op de planning. Dus heb je last van NAH en ben je geïnteresseerd? Houd deze nieuwsbrief of www.breinperspectief.nl in de gaten.

Wat is NAH
Job carving

Jobcarving biedt perspectief op een functie aangepast bij uw capaciteiten en talenten. Daarmee kunnen er kansen ontstaan bij een bedrijf om aan het werk te blijven. Het optimaliseren van de bedrijfsomstandigheden zodanig dat u kunt blijven werken. Dat is voor werkgever en werknemer: win-win.

>
Niet aangeboren hersenletsel - klachten gerelateerd aan NAH

Job Carving Jobcarving biedt perspectief op een functie aangepast bij uw capaciteiten en talenten. Daarmee kunnen er kansen ontstaan bij een bedrijf om aan het werk te blijven. Het optimaliseren van de bedrijfsomstandigheden zodanig dat u kunt blijven werken. Dat is voor werkgever en werknemer: win-win.

>