header

#HOOFDP/FIJN 3

Schrik niet…

“Leuker kunnen we het niet maken” heet de voorstelling van Jan Beuving en Peter Nederkroon, die momenteel maart/april door het land trekt, over hoe de belastingdienst Nederland één maakt. Je aangifte zal je heus gedaan hebben, dat geloof ik wel. Als ik het heb over belasting betalen, gaat het mij om onze fysieke en cognitieve belastbaarheid. NAH staat gelijk aan inleveren en verlies, op één of beide terreinen en hoe dat ons een maakt, na die aanslag of cycloon op je leven.

Op lichamelijk gebied (wordt vervolgd) heb ik moeheid als restverschijnsel. Mijn mentale/cognitieve belastbaarheid heb ik opgebouwd tot 20% (meten is weten), mijn `inkomsten`, ik ben mijn eigen belastingdienst. Binnen mijn ‘inkomsten’ blijven, met een fijn hoofd, verklaar ik tot levenskunst, oftewel in de plus blijven, in het Groen. Zo lang mogelijk met mijn energie doen, duurzaam, zuinig, zonder grote lekken of verspilling, op de cruise control stand, anders moet ik belasting betalen. Dat is de reden dat ik ongelooflijk prioriteiten stel en alleen het noodzakelijke doe (aangifte van de belasting ha ha) en ik het Wél leuker kan maken! Hoe dan?

Wél leuker…NAHahaha
Bij alles waar ik energie aan uitgeef, mijn aandacht aan besteedt, me op focus, weeg ik vliegensvlug af hoeveel “het me aan energie kost en hoeveel energie ik ervoor terug krijg”. Wat kan ik doen vandaag, wat is het me waard, hoeveel betekent het voor mij en maak in mijn hoofd vooraf een inschatting van de voor- en nadelen. Het is berekenend, voor mij de enige weg naar herstel & opbouw. Net zo ‘zelfzuchtig’ als mijn beide katten Earnie en Zout leven! Zij liggen heel graag bij mij op schoot, dat doen ze omdat ze dat zelf nodig hebben en niet om mij te plezieren (hoewel ik zelf die betekenis er graag aan geef). Katten zorgen als geen ander super goed voor zichzelf en ik neem daar graag een voorbeeld aan. Eerst jezelf beschermen, je batterij opladen, herstellen, dan bewust kiezen waar je het aan uitgeeft.

Goedkoop is duurkoop zal je ook wel eens ervaren hebben. Derhalve richt ik me alleen op energiegevers (constructieve krachten) en voel me daar ontzettend goed bij en dankbaar voor. Trots en dankbaar zijn voor alles wat wel lukt en goed gaat. Het blijkt altijd meer te zijn dan ik in 1e instantie veronderstel, wanneer ik me dagelijks drie fijne voorbeelden in mijn hoofd haal voor ik ga slapen. Dankbaar zijn is een sterke eenvoudig te trainen kracht, die me enorm helpt. Met als resultaat dat ik zo aangenaam mogelijk voor mezelf, de ander en de wereld leef: mijn hogere doel. Als je bijvoorbeeld al heel simpel glimlachend je omgeving tegemoet treedt krijg je meteen een glimlach (lees: energie) terug is mijn ervaring, tel uit je winst!

Groen
Mijn passies volg ik optimaal en zet mijn zintuigen open. Tuinieren, pianospelen, met mijn dierbaren omgaan (ik voel de verbinding), leuke dingen doen ( b.v. bezoek aan het Catharijne Convent Utrecht, liever kort dan helemaal niet), lezen, bodybalance (train, focus, balans), fietsen, wandelen, van koolmezen bij de zonnebloempitten genieten, neuriën, keihard meelallen op Vivere van Andréa Bocelli in mijn eigen Italiaans. Met twee voeten in de aarde geef ik gas of rem ik af en meng realisme met de magie van de intense beleving tot een veelkleurig en vrolijk levenspallet. Zo kleurrijk als mijn tuin. Zo vrolijk als een kind. Dagelijks creëer ik, met de kennis van nu, ruimte in mijn hoofd om ‘hetzelfde’ anders te zien, kijk naar de zon en duw mijn schaduw weg.

Muffe, oude, vastzittende energie waar ik niks aan heb, het verloren deel en de tranen, laat ik los, tril ik los, filter ik uit mijn systeem, een proces op zich, voor een frisse lentebries, om mijn rug te rechten, dicht bij mijn lichaam te zijn. Alles eruit schudden, springen, op mijn handen en voeten gaan staan (fijn voor mijn hoofd al die extra zuurstof), dansen, lachen, zingen. Heerlijk gekke bekken trekken, als ik denk dat niemand het ziet. Van al het bovenstaande hou ik een fijn hoofd, soepel gezicht en lichaam. Alleen het beste is goed voor mij en de ander krijgt het beste terug, jou plezier is mijn plezier, een glimlach, schaterlach, begrip, belangstelling, luisterend oor, interesse, medeleven, kost weinig energie maar doet veel aan beide kanten. Quality time.

Oranje
Mijn licht springt ver voor de groene grens al op oranje en voel in mijn lichaam dat mijn animo, vitaliteit en tempo afnemen, naast de eerder in het blog genoemde hoofdpijn signalen. Dat kan al vroeg in de ochtend gebeuren als gevolg van te gretig de krant lezen en voelt na even lezen soms al niet lekker in mijn hoofd, ik ga te snel in te korte tijd, mijn informatie- verwerkingsgebied kan het niet bijbenen. Achterover leunen. Vertragen, vertragen, uitstellen, uitstellen, pauzeren, pauzeren en nog eens pauzeren zijn onze tools- toverwoorden. Mijn best doen kost onnodig veel energie. Op m’n dooie akkertje leven net zoals ik opsta in de weekenden en op hersteldagen. En me niet als een gek op de afgrond storten : In het Rood. Ik heb immers 80% meer tijd over, dan vroeger.

“Haast je langzaam” zei Desiderius Erasmus al ruim 500 jaar geleden. Zolang mogelijk in het groen en oranje blijven, dat bedoel ik met duurzaam. Natuurlijk knal ik er gemiddeld 1x per 2 maanden doorheen, bij te leuke gesprekken, bij uitstapjes overdag, weekendje weg. Activiteit in de avond is een apart verhaal. Alle begrip, alleen de prijs die we ervoor moeten betalen voor overbelasting, komt ons duur te staan.

Goedkoop, duur, prijs, belasting, je vraagt je wellicht af: “het is toch geen economie les?” Ja ook!  Mijns inziens zijn de risico`s en mechanismen, de werking in de economie gelijk aan die van NAH! Als je in plaats van in Energie (natuurwet) in Euro`s denkt, dan had ik vroeger 100% Energie, dat is €100,- per dag te besteden, nu dagelijks 20% energie, dat is €20,-. Dat is mijn besteedbare ruimte.

Voorbeeld : Een leuk gesprek van 1.5 uur kost me €10,-; en heb dan nog €5,- over voor het noodzakelijke ( boodschappen, koken) en €5,- om aan lezen (krant, boek, mailen, appen) te besteden. Reizen en werken kost me meer dan €20,- en heb hoofdpijn voor de rest van de dag tot 21.00u bedtijd. Feitelijk besteed ik alle euro`s van de volgende dag, ik trek mijn batterij in de reserve stand of erdoorheen. Dat verklaart waarom ik een hersteldag nodig heb, om mijn batterij weer op te laden.

Rood
Feestjes in de avond, waren me op het lijf geschreven en ben er nog dol op, een en al gezelligheid en leef op de top van mijn enthousiasme. Van te voren ben ik me er ten volle van bewust dat ik mezelf in het rood stort met alle leuke en minder leuke gevolgen van dien en onttrek me graag deze keer aan het idee dat ik met NAH te dealen heb. Het “oude Virry gevoel “: voelen is heerlijk! Ik geef op 1 avond, in een klap, voor 3 dagen tegelijk, mijn energie uit (€ 60,-). Drie glazen alcohol verdoven mijn hoofdpijn op het feest voor 3 à 4 uur en slaap die nacht met pittige medicatie om de overvloed aan prikkels en indrukken te onderdrukken. De boemerang bezorgt me in de ochtend al hoofdpijn en extreme moeheid, de volgende 3 dagen zit ik er doorheen. Drie of meer dagen herstellen om de opgebouwde energieschuld terug te betalen. Ik heb voor en na het feest vakantiedagen opgenomen. Met andere woorden, ik betaal de hoofdprijs achteraf, het is mijn keuze en permitteer het mij graag zo af en toe, als de kers op mijn taart. Bedenk wel, als je in het rood komt, duurt je herstel dubbel zo lang dan dat je voor je grens blijft, je moet namelijk dubbel op de rem, allereerst om minder uit te geven, herstellen en om te sparen, aflossen. Deze theoretische les uit de Hoogstraat kon ik pas na anderhalf jaar in de praktijk duiden, mijn kwartje viel door de gleuf en herkende de signalen, het patroon, het mechanisme.

Tip : begrens vrijwillig je week budget. Vind je het ook zo moeilijk om niet meer energie uit te geven dan je hebt? Nu we het toch over euro`s hebben, verminder je weekbudget eens een paar weken, begrens jezelf vrijwillig. Dat betekent in de praktijk: aIs je week budget op maandag al op is en je nog 4 dagen te gaan hebt, zing je het uit ( neuriet) tot je weer je nieuw week budget kan opnemen. Verzin vooraf een plannetje, hoe je dat het beste aan kunt pakken en benoem terwijl je er mee bezig bent de voordelen en wat er minder goed gaat. En vergeet niet jezelf te belonen voor een succes en dat te vertellen aan je dierbaren. Je hersenen beginnen dit na 2 weken leuk te vinden, geloof me maar en komen zelf met creatieve ingevingen over hoe je bijvoorbeeld een maaltijd kan maken met producten die nog in de kast staan en laten je vanzelf steeds meer voordelen zien. Je hersenen zijn je vriend, wat je op dit terrein leert, kan je toepassen op een ander levensterrein, als een langzaam groeiend groen hoofdfijnvlekje! We hebben de groeikracht van de Lente al mee. Ik ben benieuwd?

Bekijk voor de volledigheid ook even mijn gedetailleerde energieverdeling, gewoon om een beeld te vormen van hoe ik ermee om ga.

Wat is NAH
Job carving

Jobcarving biedt perspectief op een functie aangepast bij uw capaciteiten en talenten. Daarmee kunnen er kansen ontstaan bij een bedrijf om aan het werk te blijven. Het optimaliseren van de bedrijfsomstandigheden zodanig dat u kunt blijven werken. Dat is voor werkgever en werknemer: win-win.

>
Niet aangeboren hersenletsel - klachten gerelateerd aan NAH

Job Carving Jobcarving biedt perspectief op een functie aangepast bij uw capaciteiten en talenten. Daarmee kunnen er kansen ontstaan bij een bedrijf om aan het werk te blijven. Het optimaliseren van de bedrijfsomstandigheden zodanig dat u kunt blijven werken. Dat is voor werkgever en werknemer: win-win.

>