header

Gevolgen van NAH

Omgaan met NAH betekent dat u aanpassingen moet maken in uw leven. U leeft namelijk met vermoeidheid en daardoor een beperkte belastbaarheid. Vermoeidheid is een teken dat uw energie is uitgeput. Daarom zult u goed naar uw lichaam moeten luisteren om te voorkomen dat u te vermoeid raakt.

Gevolgen van NAH zijn onder andere overgevoeligheid voor drukte, harde geluiden en fel licht. Ook kunt u emotioneel gevoeliger zijn. U kunt meer last hebben van aandachts-en concentratieproblemen en een vertraagd denktempo. De gevolgen van NAH zijn per persoon verschillend.

OMGAAN MET NAH

In uw dagelijks leven betekenen de gevolgen van NAH concreet dat u eerder vermoeid raakt door activiteiten die eerder niet vermoeiend waren. Zoals lezen, boodschappen doen, sociale bijeenkomsten bijwonen(zoals een verjaardagsfeestje) of een gesprek voeren. Deze vermoeidheid kan een grote invloed hebben op uw leven. U zult hier rekening mee moeten houden bij uw dagplanning.

TIJD EN GEDULD

Leren omgaan met NAH zal daarom tijd vragen. U zult moeten bekijken wat de gevolgen van NAH betekenen voor uw dagelijks leven, thuis, op het werk, tijdens uw studie of wanneer u werk zoekt. Tijd krijgt voor u misschien ook een andere betekenis. U heeft meer tijd nodig om te volgen wat er om u heen gebeurt en u ziet het leven misschien vanuit een ander perspectief.

“Het is moeilijk om uit te leggen aan mijn omgeving hoe snel ik vermoeid raak, en dat ik daarom mijn grenzen goed moet bewaken. Voor mij helpt het om mijn situatie te zien als een soort interne accu. Als je gezond bent heb je een volledig opgeladen accu. Met deze accu kun je de hele dag vooruit en je fysiek en mentaal inspannen. Mijn accu is nooit helemaal gevuld in de ochtend. Ook tijdens de dag loopt mijn accu sneller leeg dan vroeger. Mijn mentale belastbaarheid en mogelijkheden (maar niet mijn intelligentie) zijn afgenomen waardoor mentale activiteiten mij meer energie kosten. Denk hierbij aan activiteiten plannen en organiseren, informatie verwerken, dingen onthouden en concentreren. ’s Nachts laadt mijn accu ook niet meer volledig op, waardoor ik ’s ochtends weer met minder energie begin.”
Wat is NAH
Job carving

Jobcarving biedt perspectief op een functie aangepast bij uw capaciteiten en talenten. Daarmee kunnen er kansen ontstaan bij een bedrijf om aan het werk te blijven. Het optimaliseren van de bedrijfsomstandigheden zodanig dat u kunt blijven werken. Dat is voor werkgever en werknemer: win-win.

>
Niet aangeboren hersenletsel – Klachten gerelateerd aan NAH

Niet Aangeboren Hersenletsel betekent een beschadiging van de hersenen, door welke oorzaak dan ook, die in de loop van iemands leven plotseling is ontstaan. De gevolgen van NAH betekenen voor de betrokkene een onomkeerbare breuk in de levenslijn. Het levenspatroon met de relaties, het gezin, werken en de verwachtingen naar de toekomst, kunnen in één klap in een ander licht komen te staan.

>