header

Inspiratiesessies 2022

In de afgelopen maanden hebben de eerste inspiratiebijeenkomsten van Breinperspectief plaatsgevonden. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor iedereen die te maken heeft hersenletsel, om elkaar te ontmoeten, om van elkaar te leren en om ervaringen uit te delen. Ook partners of andere mensen uit hun omgeving zijn welkom.

Tijdens deze bijeenkomsten bleek dat het tijdstip een moeilijke factor is. Het vooraf plannen van deze bijeenkomsten brengt duidelijkheid, anderzijds hebben veel cliënten moeite met reizen en kan hun belastbaarheid dagelijks wisselen. Ook speelt corona mee in de beslissing wel of niet deel te nemen.

Er is een grote behoefte om elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en na te denken over de toekomst. Te veel cliënten geven aan dat zij het leven in quarantaine of in een lockdown sinds hun hersenletsel als heel ingrijpend ervaren. Dit was het belangrijkste thema uit de inspiratiebijeenkomsten.

In het nieuwe jaar gaan we door met  het organiseren van deze bijeenkomsten, waarbij ook leidinggevenden, arbeidsdeskundigen of andere geïnteresseerden van harte welkom zijn.

Aanmelding is echt nodig in verband met de organisatie vooraf.

Planning:

Maandagavond 24 januari 2022 om 19.00 uur

Donderdagmiddag 17 maart 2022 om 15.00 uur.

Locatie nader te bepalen, wellicht online of telefonisch, e.e.a. afhankelijk van de interesse en de mogelijkheden.

Wat is NAH
Job carving

Jobcarving biedt perspectief op een functie aangepast bij uw capaciteiten en talenten. Daarmee kunnen er kansen ontstaan bij een bedrijf om aan het werk te blijven. Het optimaliseren van de bedrijfsomstandigheden zodanig dat u kunt blijven werken. Dat is voor werkgever en werknemer: win-win.

>
Niet aangeboren hersenletsel - klachten gerelateerd aan NAH

Job Carving Jobcarving biedt perspectief op een functie aangepast bij uw capaciteiten en talenten. Daarmee kunnen er kansen ontstaan bij een bedrijf om aan het werk te blijven. Het optimaliseren van de bedrijfsomstandigheden zodanig dat u kunt blijven werken. Dat is voor werkgever en werknemer: win-win.

>