header

April 2016, Over Breinperspectief, artikel

Caroline Peters is een jaar onderweg als zelfstandig reïntegratie- en jobcoach. Ze werkt veel voor mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH) en werkgevers. Uit zo’n 25 jaar ervaring in loondienst en haar eigen visie heeft ze de aanpak van Breinperspectief ontwikkeld. “Ik zie dat mijn persoonlijke aanpak werkt. Door vroeg met elkaar in gesprek te gaan en de mogelijkheden grondig te verkennen, komen we samen tot verrassende resultaten. Ik blijf voor beiden aanspreekpunt zolang het nodig is. Dat geeft zowel mijn cliënten als opdrachtgevers rust en vertrouwen.”

“Ik benader de situatie graag ik zo. NAH kan iedereen overkomen en het leidt heel vaak tot blijvende veranderingen in het functioneren. De weg naar opnieuw actief zijn begint met onder ogen zien dat dat zo is. Ook dat je meer tijd nodig hebt om zaken voor elkaar te krijgen. Vertel het daarom je omgeving en vraag om begrip. Dat is stap één. Stap twee is goed onderzoeken wat de gevolgen van het letsel zijn voor je brein. Voor dit onderzoek zoek ik de juiste partijen, bijvoorbeeld neuro-psychologen voor het afnemen van een Neuro Psychologisch Onderzoek. De uitslag vertelt mij namelijk wat mijn cliënt wel en niet aankan. Deze stap scheelt veel verdriet, frustratie en geld. Een bedrijfsarts die zegt: ‘Begin maar weer voor een paar uurtjes, dan zien we wel hoe het gaat’, bedoelt het natuurlijk goed. Maar voor medewerkers met NAH werkt dit niet. Ze lopen binnen de kortste keren vast omdat de oude taken te moeilijk of teveel zijn of omdat de vertrouwde werkomgeving voor te veel prikkels zorgt. De medewerker bijt door want wil niet klagen, de werkgever ziet graag dat alles weer snel bij het oude is. Zo loopt het gegarandeerd fout voor beide partijen. Ik help voorkomen dat het misgaat.”

Nieuwe mogelijkheden en structuur

“Mijn advies is dus altijd: Sla stap twee nooit over voordat je bij stap drie samen op zoek gaat naar nieuwe mogelijkheden. Mensen met NAH hebben veel te bieden. Hun kennis en ervaring is niet weg en ze zijn zeer gemotiveerd om weer aan de slag te gaan. De hamvraag is: hoe maak je de functie passend voor een kandidaat met NAH? En niet hoe passen we de kandidaat in het vaste patroon van deze functie? Dat is mijn uitnodiging aan werkgevers. Kijk naar de talenten en kwaliteiten van de kandidaat en creëer een plek waar hij of zij optimaal kan werken met een afgebakend takenpakket en een gestructureerd dagprogramma. Deze structuur aanbrengen is stap vier. Zowel mijn cliënten als opdrachtgevers verrassen zichzelf met de ontdekking wat er dan allemaal mogelijk is.”

Vruchtbare samenwerking

Klanten bedanken Caroline regelmatig voor haar deskundigheid, begrip en inlevingsvermogen. “Ik heb het afgelopen jaar gemerkt dat ik met de aanpak van Breinperspectief de juiste snaar raak. Het helpt dat ik van nature rustig ben, klanten zo snel mogelijk duidelijkheid geef en daarbij nooit overheersend ben. Mijn doel is om cliënten met NAH en werkgevers bij elkaar te brengen zodat een vruchtbare samenwerking ontstaat. Er zit zoveel kracht in mensen. Die laat ik ze opnieuw ontdekken, iedere keer weer. Na een jaar kan ik zeker zeggen dat Breinperspectief toekomst heeft. Ik ga door op de ingeslagen weg omdat de resultaten zo mooi zijn en er nog veel meer mogelijk is.”

Wat is NAH
Job carving

Jobcarving biedt perspectief op een functie aangepast bij uw capaciteiten en talenten. Daarmee kunnen er kansen ontstaan bij een bedrijf om aan het werk te blijven. Het optimaliseren van de bedrijfsomstandigheden zodanig dat u kunt blijven werken. Dat is voor werkgever en werknemer: win-win.

>
Niet aangeboren hersenletsel - klachten gerelateerd aan NAH

Job Carving Jobcarving biedt perspectief op een functie aangepast bij uw capaciteiten en talenten. Daarmee kunnen er kansen ontstaan bij een bedrijf om aan het werk te blijven. Het optimaliseren van de bedrijfsomstandigheden zodanig dat u kunt blijven werken. Dat is voor werkgever en werknemer: win-win.

>